MAATREGELEN COVID-19 (“Coronavirus”)

De praktijk is enkel open voor “dringende” gevallen (bel 015/55.81.15.). Vanaf maandag 6 april worden de onderbroken behandelingen stilaan hervat (u kunt best zelf contacteren en afspreken i.f.v. uw klachten). ONDER VOORBEHOUD: Vanaf MAANDAG 20 april kunnen er terug afspraken gemaakt worden onder bepaalde voorwaarden (zie onderstaande tekst) voor alle overige behandelingen, dus ook de minder dringende.
Gelieve onderstaand document grondig te lezen en u aan de voorschriften te houden.
 
INFORMED CONSENT
Informatie- en toestemmingsformulier ivm regelgeving Covid19.
 
Covid19 wordt doorgegeven via kleine druppeltjes die vooral door hoesten en niezen worden overgebracht. Iemand zonder symptomen kan het virus doorgeven, maar de kans is zeer klein. Vooral iemand die symptomen heeft zoals hoesten, niezen, koorts, keelpijn, is besmettelijk. Ook als er speekseldruppeltjes op een oppervlakte terechtkomen zoals handen, kan de besmetting gebeuren door een hand te geven en dan te wrijven aan ogen, neus of mond. Het virus kan ook enige tijd overleven op dood materiaal. In de praktijk is dat vooral: deurklinken, trapleuningen, boekjes, toetsenborden, massagetafel, oefenmateriaal, etc…
 

Wat betekent dit voor onze samenleving ?

De meeste mensen die besmet worden, hebben geen tot milde symptomen die lijken op een milde tot zware griep. Bij een deel van de bevolking echter, ontstaat een zware longontsteking met vocht in de longblaasjes waardoor kortademigheid ontstaat. Een longontsteking is steeds gevaarlijk, maar vooral bij “risicopatienten” zoals: ouderen boven 70 jaar, mensen met een algemene zwakke gezondheid, kankerpatienten , verminderde immuniteit, hart- en longpatienten etc… Deze patienten komen mogelijk in de “intensive care” terecht. Om het rampscenario te vermijden dat er teveel van deze patienten tegelijk in de intensive care terecht komen, zijn er door de overheid extreme maatregelen genomen, vooral naar “social distancing” toe om de verspreiding van het virus te vertragen.
 

Wat betekent dit voor ons als praktijk ?

Wij kunnen de regel van 1.5 meter afstand (“social distancing”) niet bewaren in ons beroep. Er waren daarenboven geen mondmaskers meer voorradig. Hoewel de overheid ons niet heeft verplicht te sluiten, hebben alle praktijken rond half maart zelf beslist om zo goed als volledig te sluiten. Deze situatie kan echter niet blijven duren. Onze patienten gaan naargelang de ernst van hun aandoening mogelijk problemen krijgen waardoor ze (terug) bij de arts of in het ziekenhuis terechtkomen. Daarom gaan de meeste praktijken stilaan terug patienten behandelen , de meest dringende eerst. Dan stilaan de iets minder “dringende” Dit onder strikte hygiëne.
 

Wat zijn onze maatregelen:

  1. Therapeuten die symptomen vertonen zoals veelvuldig hoesten, niezen, koorts, keelpijn, blijven thuis tot ze klachtenvrij zijn
  2. Patienten met dezelfde sypmtomen worden geweigerd en mogen pas terug een afspraak maken wanneer ze klachtenvrij zijn.
  3. Er worden geen handen meer gegeven bij wijze van begroeting.
  4. De therapeuten dragen een mondmasker.
  5. Zowel de therapeut als de patient wast voor en na de behandeling minstens 40sec de handen met warm water en zeep en droogt af met papier of propere handdoek.
  6. Om tussen patienten de “social distancing” te bewaren:
    • beperken we het aantal afspraken : dit geeft minimale wachttijden (kom dus niet veel te vroeg naar uw afspraak)
    • begeleiders of familie wordt gevraagd om buiten te wachten, niet in de wachtzalen
  7. Er zijn geen boekjes meer in de wachtzalen.
  8. De extra tijd tussen twee afspraken wordt gebruikt om de tafel te ontsmetten, de klinken, het toetsenbord en ander gebruikt materiaal
  9. Gelieve zelf een badhanddoek mee te brengen om extra op de tafel te leggen.
  10. Gelieve zoveel mogelijk te betalen met bancontact.
  
Terug naar boven